מזל טוב! גור חדש במשפחה - חיסונים וטיפולים של גורי כלבים
אחת השאלות הראשונות שמתעוררת עם הגעת הגור החדש (או הגורה החדשה) הביתה היא: מה הטיפולים שלהם הוא יזדקק בחודשיו הראשונים?
המידע המפורט כאן הוא כללי , ויתכן שיומלץ על פרוטוקול שונה בהתאם למצבו או גילו של הגור.
חיסונים:
מומלץ להחזיק את הגור החדש בבית כשבוע ימים, לפני החיסון הראשון, כדי לקבל עליו מידע בסיסי: שהוא בעל תאבון בריא, יציאות תקינות וכו'
הגור צריך לקבל שלוש זריקות של חיסון שנקרא משושה: הוא מחסן את הגור נגד שש מחלות מידבקות, חלקן נגרמות ע"י חידקים וחלקן ע"י וירוסים:
המחלות שנגדן מחסן החיסון המשושה הן:
פרוו Parvo : וירוס שגורם לשלשולים והקאות עם דם, מחלה מסוכנת שגורמת לתמותה רבה בקרב גורים.
כלבלבת Distemper : וירוס שגורם למחלה רב-מערכתית: מעורבות דרכי הנשימה, מערכת העצבים ומערכת העיכול. מחלה מסוכנת, ולעתים קטלנית. חלק מהכלבים שורדים, אך נותרים עם פגיעה עצבית.
דלקת כבד נגיפית Hepatitis: מחלה נדירה בימינו (הודות לחיסון), וירוס שתוקף את הכבד ועלול להיות קטלני.
"שפעת" Parainfluenza: מחלה דמויית שפעת, שתוקפת את דרכי הנשימה.
"עכברת" הוא שמה העברי של מחלה שנגרמת ע"י חידק שנקרא לפטוספירה Leptospira: חידק שתוקף את הכבד ו/או הכליות, חידק זה מידבק לבני אדם. מחלה זו יחסית נדירה בישראל הודות לאקלים היבש שלא מסייע לחידק בהתפשטות והדבקה נרחבת. בחיסון נכללים שני סוגים שונים של חידקי לפטוספירה.
ככלל אין לצאת עם הגור מהבית, אלא למקומות שידועים ב100% כנקיים ונטולי הפרשות של כלבים, עד כשבוע אחרי החיסון המשושה האחרון. גם לפני תום סדרת החיסונים מותר לגור להפגש עם כלבים/חתולים שהינם מחוסנים, מטופלים נגד טפילים (חיצוניים ופנימיים) ולא מראים תסמיני מחלה כלשהם.
כלבת: על פי חוק כל כלב שמלאו לו 3 חודשים צריך להיות מסומן בשבב אלקטרוני (מוחדר תת עורית בזריקה חד-פעמית) ולהיות מחוסן נגד מחלת הכלבת. בעליו של כל כלב חותמים שהכלב לא נשך אדם בעשרת הימים שקדמו לחיסון. במדינת ישראל גידול כלב דורש תשלום רשיון (אגרה) לעיריה או לרשות המקומית. תושבי חולון שמגיעים למרפאה לחיסון כלבת צריכים להגיע עם טופס משולם מראש. אם לא קבלתם את הטופס, או שאתם גרים בעיר אחרת אנא צרו קשר ונארגן את הניירת הנחוצה.
טיפולים נגד תולעים:
מכונה גם "תילוע". ניתן בצורת תרחיף (סירופ) לגורים, או בצורת טבליות לפי משקל הגוף של בעה"ח.
הטיפול המינימלי ניתן פעמיים במרווח של שבועיים. במרפאה יתכן ויומלץ על טיפול ארוך יותר.
טיפול נגד תולעת הפארק הקטלנית:
ניתן לראשונה בגיל 5-6 חודשים. אסור לתת טיפול זה לכלבים מהגזעים הבאים: קולי על סוגיו (ארוך, פרווה, קצר פרווה, בורדר וכו'), בובייל (כלב רועים אנגלי) בגלל רגישות מסוכנת לחומר שמוזרק. יש עוד גזעים בהם יש להזהר, אך בהם תופעות הלוואי החמורות נדירות: רועה גרמני, כלבי רוח, רועה לבן ועוד. יש בדיקת דם גנטית שקובעת האם הכלב רגיש לחומר שמוזרק נגד תולעת הפארק. עוד מידע אפשר למצוא בדף המידע אודות תולעת הפארק. במקביל לטיפול שניתן בהזרקה במרפאה, יש למנוע מהגור או הכלב הבוגר
טיפול נגד טפילים חיצוניים (פרעושים וקרציות):
חשוב להתחיל בטיפול מיד עם צאת הגור מהבית, כדי להגן עליו מפני הטפילים שעלולים להזיק:
פרעושים עוקצים ומציקים לכלב. הם עלולים להדביק אותו בתולעים שטוחות שהם נושאים בגופם. הם עלולים לגרום לבעיות עור ולאנמיה עקב "מציצת" דמו של גור קטן.
קרציות פועלות דומה פרעושים,אך בנוסף הן עלולות להדביק במחלת דם מסוכנת שנקראת קדחת-קרציות.
יש להשתמש בתכשיר שמותר ובטוח לשימוש על גור בהתאם לגילו ולמשקלו, ועל כך יומלץ במרפאה.
מה לגבי מקלחת?
אם לא ממש חייבים- עדף להמתין ולתת לגור להסתגל לביתו החדש. אם הגור התלכלך מאד וצריך רחצה- יש הרטיבו במים חמימים, להשתמש בשמפו שמיועד לגורים, להמנע ממגע של מים/שמפו בעיניים/אף/אוזניים. לשטו את השמפו היטב. יבוש ראשוני מבצע בעזרת מגבת, אח"כ ש להשתמש במייבש שיער, מכוון לחום בינוני- יש להזהר מלגרום לגור כוויה.
מה להאכיל?
יש לבחור מזון גורים (יבש) איכותי ולהתייעץ בטבלת ההאכלה שנמצאת על שק המזון הספציפי לגבי כמות המזון היומית. רוב הגורים יכולים לאכול 3-4 ארוחות ביום ללא הגבלה מיוחדת. גורים מגזעים גדולים צריכים לאכול כמויות מדודות כדי למנוע צמיחה מהירה מדי, הפרעה לצמיחה ומחלות שלד.
כדאי להמנע מלתת לגור שאריות מזון של בני הבית- לאורך זמן הרגל מגונה זה יצור התנהגות בלתי רצויה (הצקה בזמן הארוחות), ולעיתים לשלשולים, הקאות ואלרגיה.
אם הגור שלכם צעיר מאד (פחות מ6 שבועות) התייעצו עימנו לגבי האכלה בתחליף חלב של כלבות.
בכל שאלה אפשר ליצור קשר בטלפון 03-5516699 ונשמח לענות.
להתראות במרפאה