קלמידיה? כלמידיה? מהי מחלה זו בתוכים?

קלמידיה הוא הכינוי העממי למחלה שנגרמת ע"י חידק ששמו המעודכן הוא קלמידופילה פסיטצי. בעבר שמו היה קלמידיה פסיטצי, ומכאן השם העממי.
כדי להוסיף לבלבול, קיים חידק ממשפחת הקלמידיה, שגורם למחלת מין בבני אדם, אך זהו חידק שונה שלא נוגע לתוכים. המחלה עצמה נקראת בעברית: דררת או קדחת התוכים.

תוכי חולה כלמידיה פעילהמה גורם החידק בציפורים?
החידק יחסית נפוץ בקרב תוכים, אך עלול להמצא גם ביונים, ציפורי שיר ואפילו עופות משק. החידק יכול לעבור  בקלות מציפור לציפור בתנאים של צפיפות גדולה והגיינה ירודה, בעיקר דרך דרכי הנשימה.

החידק יכול להופיע בשתי צורות עיקריות:
בצורה רדומה: התוכי נשא של החידק ולא מראה (כמעט או בכלל) תסמינים חיצוניים; התוכי מתפקד כרגיל אבל המחלה "דוגרת" בגופו, גורמת לנזק מצטבר ובנוסף התוכי עלול להפריש את החידק לסביבתו ולהדביק בני אדם, ציפורים וחיות מחמד אחרות.

בצורה הפעילה: התוכי נראה חולה מאד: שקט, אדיש, לפעמים יושב על רצפת הכלוב, נוצותיו "נפוחות", הוא אוכל פחות אם בכלל, הפרשות ירקרקות מהנחיריים, עיניים ולשלשת ירקרקה.


איך ומתי מאבחנים את המחלה?אחד התסמינים של קלמידיה בתוכים הוא לשלשת ירוקהמניעתית: חשוב מאד לברר האם התוכי נשא של החידק כבר כשהוא מצטרף למשפחה, בתחילת הדרך. בבדיקה הראשונית ניתן לקחת דגימה ולשלוח למעבדה ולבדוק האם התוכי נשא של קלמידופילה. החידק יכול להמצא בדם, בלשלשת ("צואה") וגם בדרכי הנשימה ובהפרשות העיניים של התוכי. במעבדה מחפשים את הDNA של החידק החשוד בשיטות מתקדמות (בדיוק אלו שנמצאות בשימוש במשטרה, שמחפשים פושע לפי הד.נ.א שנמצא בזירת הפשע).

בזמן מחלה: כשהתוכי מראה תסמינים שמתאימים לדררת, תשלחנה דגימות למעבדה, במקביל לטיפול בתוכי.

יש טיפול למחלה?
כן, יש טיפול והוא טיפול אנטיביוטי ספציפי לקלמידופילה, וחשוב שהטיפול יהיה ממושך (כ45 יום). כמו כן חשוב שהטיפול ינתן לפי משקל התוכי.
שתי אפשרויות הטיפול העיקריות הן בצורת סירופ או בצורת זריקה.
טיפול אנטיביוטי שניתן דרך מי השתיה הוא פחות יעיל ופחות מדויק מכיון שאין שליטה על כמות המים שהתוכי שותה- ובכך אנו מסתכנים במנת יתר או בתת-מינון וכשלון הטיפול.
עם תום הטיפול האנטיביוטי יש לבצע בדיקה חוזרת כדי לוודא שהטיפול הצליח.

מה לגבי בני המשפחה?
אם יש תוכי חדש בבית, וחס וחלילה אחד מבני המשפחה חש ברע ומראה תסמינים דמויי שפעת: חום גבוה, צמרמורות, תשישות, חוסר תאבון, שיעול, ליחה- יש ליידע את רופא המשפחה שקיים תוכי בבית ושהוא עלול להיות נשא של קלמידופילה. הטיפול בבני אדם הוא בעזרת אנטיביוטיקה ובד"כ ההחלמה היא מהירה.

יש עוד שאלות?
צרו איתנו קשר 03-5516699

ד"ר עמיר מאוּרר